Aikuisten hevosharrastajien - erityisesti naisten - ns. tätiratsastajien -(HIRVEÄ SANA!) yhteydessä puhutaan usein siitä, miten aikuisilla itsesuojeluvaisto on kehittyneempi kuin lapsilla ja nuorilla ja että tämä aiheuttaa omat haasteensa ratsastukseen.
Onko itsesuojeluvaistosta puhuminen kuitenkin tekosyy sen kollektiivisen ajatteluvääristymän selittelylle, mitä ja millaista hevos-/ratsastusharrastuksen "pitää" olla?
Samaan pakettiin kuuluu kiinteästi eräänlainen pelon vähättely ja siitä vitsailu. On ikäänkuin hyväksyttävää pelätä, jos on joskus sattunut jokin fyysinen trauma. Tällä on jopa aikuisen helpompaa selittää pelkoa; pelkää, että satuttaa jo ennestään rikkinäisen paikan kehostaan. Henkistä pelkoa - pelkoa pelon vuoksi - sensijaan on paljon vaikeampi myöntää.
Mitä jos "pelko" tai se, että haluaa ensin rauhassa tutustua uuteen asiaan ja uuteen tuttavuuteen, kuten hevonen, ei olisikaan "vika" joka täytyy korjata, vaan ominaisuus, joka tulee ottaa huomioon suunniteltaessa hevoseen ja talliin liittyvää toimintaa.
Ratsastuksen ja hevosten kanssa puuhaamisen positiiviset vaikutukset alkavat olla jo lähes itsestäänselväksi tunnustettuja. Miten suurelta joukolta potentiaalisia hevos(avusteisesta) toiminnasta hyötyviä ihmisiä ne jäävät saavuttamatta pelon/sosiaalisen paineen vuoksi?
Tästä näkökulmasta tarkasteltuna sosiaalinen paine vaikuttaa paitsi lapsilla ja nuorilla - mikä jälleen kerran ilmiönä on tunnetumpi ja ikäänkuin ymmärrettävää, myöskin aikuisilla harrastajilla. On helpompi ymmärtää, että lapsi ja nuori solahtaa mukaan tallilla vallitseviin normeihin eikä helposti näytä tai kerro, että pelottaa tai että ei ole vielä valmis johonkin.
Aikuisten, yleensä naisten, harrastusryhmissä vallitsee kuitenkin aivan vastaavat paineet. Siellä ehkä helpommin myönnetään puutteet osaamisessa ja fyysiset rajoitukset, ja niistä jopa vitsaillaan.
Mutta tässä ryhmässä ilmeneekin nähdäkseni aivan omanlaisensa sosiaalisen paineen muoto. Aikuisten naisten ryhmissä tiedostetaan ja puhutaan paljon hevosharrastuksen hyvistä vaikutuksista. Vaikka puhutaan kokonaisuudesta: fyysisen toiminnan lisäksi henkisestä puolesta, samanhenkisistä ihmisistä, omasta ajasta jne. väittäisin, että tämä kokonaisuus mielletään kuitenkin suurelta osin itse ratsastus suoritukseksi.
Varsinkaan aikuisten harrastusryhmän ei ainakaan luulisi tietoisesti syyllistyvän suorituspaineiden aiheuttamiseen toisille "samassa veneessä" oleville. Sosiaalinen paine ainakin tällaisissa tapauksissa syntyykin suurimmaksi osaksi ihmisen mielessä. Mieli, kuten viime päivityksessä kirjoitin, on salakavala työkalu, joka ilman kontrollia pyrkii hallitsemaan ihmistä, eikä päinvastoin. Mieli rakentelee ihmiselle vankiloita siitä, mitä yleisesti odotetaan tapahtuvan.
"Samanhenkisten" ryhmä saattaakin huomaamattaan (mielen salakavalalla avustuksella) luoda normiston sille, millä tavalla aikuisen naisratsastajan "kuuluu" nauttia ja rentoutua hevosharrastuksessaan. Tämä normisto poissulkee sen mahdollisuuden, että joku voisi haluta "vain olla" hevosen lähellä, henkilön oikeuden valita, mikä on hänelle sopivin tapa.
Mutta kukaan ei kysy tällaista, koska niin ei ole tapana tehdä. "Koska maksan tunnista, niin TÄYTYYHÄN MINUN RATSASTAA."
Entä jos olisikin paikka ja aika, jossa ainut tavoite olisi hyväksyvä, rakkaudellinen läsnäolo ja olla hevosta juuri niin lähellä tai kaukana, kuin sillä hetkellä tuntuu hyvältä?
Koko työstressin nollaaminen saisi tapahtua samalla kun tarkkailet hevoslauman liikehdintää laitumella tai kuuntelet levollista heinän rouskutusta karsinassa.
Sitten jonakin päivänä ehkä, EHKÄ, kävelisit metsätietä pitkin taluttaen hevosystävääsi löysässä narussa teidän kummankin nauttiessa toistenne seurasta. Askeleidenne ja hengityksenne rytmin ollessa niin samat, että tuntuu kuin olisitte yksi olento.
Tämä on mahdollista kun uskallat päästää irti suorittamisen mielentilasta ja laskeutua olemisen ja havainnoimisen mielentilaan.
Ihana teksti. Mulla ratsastusharrastus jäi pitkälti arkuuteni vuoksi. Kävin pitkään samalla tallilla toisella paikkakunnalla aina viikonloppu-, hiihtoloma- ja kesäleireillä ja mulla oli siellä ihana hevosystävä nimeltä Metta. Sitten kun Metta siirtyi yksityisomistukseen ja myöhemmin ajasta ikuisuuteen, ratsastus jäi. En halua ratsastaa joka tunti eri hevosella ja maksimoida mitään tunnin haasteita. En halua potkia hevosta, en halua lyödä raipalla, en halua kiskoa ohjista, en mielellään käyttäisi edes kuolaimia enkä satulaa. Kuka minä olen hevosta komentelemaan, enhän minä edes välttämättä tunnu hyvältä siellä selässä, kun ei ole niin hyvä tasapaino ja muuta. Haluan hevosystävän itselleni, haluan rakastaa jotain hevosta ja että se tietää että rakastan sitä ja voi luottaa minuun ja tietenkin että minä voin arkana hevosia kohtaan luottaa myös siihen (tietenkin sillä varauksella että kyseessä on saaliseläin, joka saattaa säikähtää ja toimia ennalta-arvaamattomasti sen takia joskus).
VastaaPoista